Jeśli sin[alfa]+cos[alfa]=1/pierwiastek z 3 to ile równa się (sin[alfa]-cos[alfa])do potęgi drugiej?

Odpowiedź :

Witaj :)

Mamy obliczyć wartość wyrażenia:

[tex](\sin\alpha-\cos\alpha)^2[/tex]

Zauważamy, że w wyrażeniu które mamy obliczyć znajduje się wzór skróconego mnożenia, a mianowicie:

[tex](a-b)^2=a^2-2ab+b^2[/tex]

Rozwińmy to wyrażenie za pomocą powyższego wzoru skróconego mnożenia:

[tex](\sin\alpha-\cos\alpha)^2=\sin^2\alpha-2\sin\alpha\cos\alpha+\cos^2\alpha[/tex]

Po rozwinięciu wyrażenia zauważamy, że znajduje się tam "jedynka trygonometryczna:

[tex]\sin^2\alpha+\cos^2\alpha=1[/tex]

Możemy więc zapisać:

[tex](\sin\alpha-\cos\alpha)^2=\sin^2\alpha-2\sin\alpha\cos\alpha+\cos^2\alpha=1-2\sin\alpha\cos\alpha[/tex]

Przejdźmy teraz do tego, co wiemy z treści zadania:

[tex]\sin\alpha+\cos\alpha=\frac{1}{\sqrt{3}}[/tex]

Podnieśmy to wyrażenia obustronnie do kwadratu pamiętając, aby lewą stronę wziąć w nawias:

[tex](\sin\alpha+\cos\alpha)^2=(\frac{1}{\sqrt{3}})^2[/tex]

Teraz również zauważamy wzór skróconego mnożenia:

[tex](a+b)^2=a^2+2ab+b^2[/tex]

Rozwińmy nasze wyrażenie za pomocą tego wzoru:

[tex](\sin\alpha+\cos\alpha)^2=(\frac{1}{\sqrt{3}})^2\\\sin^2\alpha+2\sin\alpha\cos\alpha+\cos^2\alpha=\frac{1}{3}\\[/tex]

Zauważamy również jedynkę trygonometryczną, wobec czego:

[tex]2\sin\alpha\cos\alpha+1=\frac{1}{3}[/tex]

Wyznaczmy z powyższej równości wartość 2sinαcosα:

[tex]2\sin\alpha\cos\alpha=\frac{1}{3}-1\\ 2\sin\alpha\cos\alpha=-\frac{2}{3}[/tex]

Teraz wróćmy do tego, co mamy wykonać. Mamy obliczyć wartość wyrażenia:

[tex](\sin\alpha-\cos\alpha)^2[/tex]

Doszliśmy do tego, że:

[tex](\sin\alpha-\cos\alpha)^2=1-2\sin\alpha\cos\alpha[/tex]

Wiemy również, że:

[tex]2\sin\alpha\cos\alpha=-\frac{2}{3}[/tex]

Podstawmy to:

[tex](sin\alpha-\cos\alpha)^2=1-(-\frac{2}{3})=1+\frac{2}{3}=\boxed{\frac{5}{3}}[/tex]

ODP.: Wartość wyrażenia (sinα-cosα)²=[tex]\frac{5}{3}[/tex].