Odpowiedź:
Niezależnie od wartości x i y, wyrażenie przyjmuje wartość zero
dla odpowiedzi: C. x² + 4xy − xy − x² − 3xy
Szczegółowe wyjaśnienie:
Dla wszystkich przypadków odpowiedzi A. B. C. D., grupujemy wyrazy, wykonujemy redukcję wyrazów i sprawdzamy, dla którego przypadku odpowiedzi wynik działania = 0 to
A. 3xy + y2 + 8 − 2xy − 6 − xy − 2y = (3xy - 2xy - xy) + y² + (8 - 6 - 2y) =
= (3xy - 3xy) + y² + (2 - 2y) = 0 + 2 - 2y = y² + 2 - 2y
B. x − y + 3y − x − 3 = (x - x) + (3y - y) - 3) = 0 + 2y - 3 = 2y - 3
C. x²+ 4xy − xy − x² − 3xy = (x² − x²) + (4xy − xy − 3xy) =
= (x² − x²) + (4xy − 4xy) = 0 + 0 = 0
D. 2x − 4xy + 2y = 2x − 4xy + 2y
Odpowiedź:
Niezależnie od wartości x i y, wyrażenie przyjmuje wartość zero
dla odpowiedzi: C. x² + 4xy − xy − x² − 3xy