Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
Zad 1
A)
(x+3) (x²-1) = x³ -x + 3x² -3 = x³ + 3x² -x - 3, odpowiedź A odpada
B)
(a-6) (3+a) = 3a + a²-18 - 6a = a² -3a - 18, odpowiedź B odpada
C)
(2x-3) (1-4x) = 2x - 8x² -3 +12x = -8x² + 14x - 3, odpowiedź C odpada
D)
(3a-1) (5a + 1) = 15a² + 3a - 5a -1 = 15a² - 2a - 1, odpowiedź D jest prawidłowa
Zad2
Pole trójkąta to:
((2x-2) (2x-4)) / 2 = (4x² -8x - 4x +8) / 2 = (4x² -12x + 8) / 2
= 2 (2x² - 6x + 4) / 2 = 2x² - 6x + 4, czyli odpowiedź B
Zad 3
- (4x-3) (x-2) - (2x+6) (-2x-1) = - (4x² -8x - 3x +6) - (-4x² -2x - 12x -6)
= - (4x² -11x +6) - (-4x² - 14x -6) = -4x² + 11x -6 + 4x² + 14x + 6 =
= -4x² + 4x² + 11x + 14x - 6 + 6 = 25x, czyli odpowiedź A
Proszę o naj:)