Odpowiedź :
Odpowiedź:
x = 2, y = -3
Szczegółowe wyjaśnienie:
Na początek wykonajmy wszelkie potrzebne działania, a potem zdecydujemy, którą metodą rozwiążemy ten układ, zatem:
6-x=2(x-3y)-18
3(x-y)-4(x-y) = -5
6-x = 2x-6y-18
(3-4) (x-y) = -5
-x-2x+6y= -18-6
-1 (x-y) = -5
-3x+6y= -24
-x+y = -5
-3 (x-2y) = -24 /dzielimy obustronnie przez -3
-x+y = -5
x-2y = 8
-x+y = -5
Powstał nam prosty układ równań, w którym mamy dwa wyrażenia z "x" o przeciwnych znakach. Wykorzystamy więc metodę przeciwnych współczynników, czyli dodajemy równania stronami:
x-2y-x+y = 8-5
-2y+y = 3
-y = 3
y = -3
Podstawiamy znalezione "y" do równania -x+y = -5 i znajdujemy "x":
-x -3 = -5
-x = -5+3
-x = -2
x = 2
Odpowiedź: x = 2, y = -3
Odpowiedź:
[tex]\begin{cases}6-x=2(x-3y)-18\\3(x-y)-4(x-y)=-5\end{cases}\\\\\\\begin{cases}6-x=2x-6y-18\\3x-3y-4x+4y=-5\end{cases}\\\\\\\begin{cases}-x-2x+6y=-18-6\\-x+y=-5\end{cases}\\\\\\\begin{cases}-3x+6y=-24\ \ /:(-3)\\-x+y=-5\end{cases}\\\\\\+\begin{cases}x-2y=8\\-x+y=-5\end{cases}\\--------\\-y=3\ \ /\cdot(-1)\\y=-3\\\\\\-x+(-3)=-5\\\\-x-3=-5\\\\-x=-5+3\\\\-x=-2\ \ /\cdot(-1)\\\\x=2[/tex]
[tex]\begin{cases}x=2\\y=-3\end{cases}[/tex]