Odpowiedź :
Odpowiedź:
1.
9 - 3(x + 2) = 3(x + 5) to 9 - 3x - 6 = 3x + 15 to
- 3x - 3x = 15 + 6 - 9 to - 6x = 12 /:(- 6) to x = 12/(-6) = - 2
to: Odpowiedź: A. -2
2.
Odpowiedź:
A. 0,3x - 0,7 = - 1,7 + 1,3x
D. 0,25(x + 2x² = (1/2)x² + 1/4
Szczegółowe wyjaśnienie:
1.
9 - 3(x + 2) = 3(x + 5) to 9 - 3x - 6 = 3x + 15 to
- 3x - 3x = 15 + 6 - 9 to - 6x = 12 /:(- 6) to x = 12/(-6) = - 2
to: Odpowiedź: A. -2
2.
2x = 3x - 1 to 2x - 3x = -1 to - x = - 1 to x = 1
Podstawiamy do wskazanych równań A. B. C. D. i sprawdzamy, czy
x = 1 spełnia to równanie, czy lewa strona równania L = P.
A. L = 0,3 - 0,7 = - 0,4; P = - 1,7 + 1,3 = - 0,4; L = P, Spełnia.
B. /•3 to x - 6 - 1 = 3x + 6 to odpada
C. - 7x - 13 + 3x = 2x - 5 + 2x to - 4x = 13 - 5 = 8 odpada
D. x = 1 to L = 0,25•(1 + 2) = 1/2 + 1/4 to [0,25 = 25/100 = 1/4] to
L = 3•1/4 = 3/4, P = 1/2 + 1/4 = 2/4 + 1/4 = 3/4 to L = P , spełnia.
Odpowiedź:
A. 0,3x - 0,7 = - 1,7 + 1,3x
D. 0,25(x + 2x² = (1/2)x² + 1/4