Odpowiedź:
Najpierw rozpisujemy równanie, żeby było nam lepiej policzyć:
7(4 - 4x + x2) - 2(1 - x2) - (25 + 20x + 4x2) - (x2 - 6x + 9) - (4x2 - 12x + 9)= 13
Opuszczamy nawiasy (pamiętając, że minus przed nawiasem zmienia znaki) :
28 - 28x + 7x2 - 2 + 2x2 - 25 - 20x - 4x2 - x2 + 6x - 9 - 4x2 + 12x - 9= 13
Obliczamy wyrazy podobne:
-17 - 30x + 0 = 13
Usuwamy 0, gdyż nie zmieni nam nic w równaniu:
-17 - 30x = 13
Przenosimy liczbę podobną na prawą stronę równania ze zmienionym znakiem:
-30x = 13 + 17
Liczymy prawą stronę równania:
-30x = 30
Dzielimy obie strony równania przez -30:
x = 30/ -30
Co daje nam wynik:
x = -1
ZADANIE 4
Pomnóż obie strony przez 6:
12 - 2(x + 1) - 3(2 - x) > 6x
Opuść nawiasy:
12 - 2x - 2 - 6 + 3x > 6x
Oblicz wyrazy podobne:
4 + x > 6x
Przenieś liczbe podobną na lewą strone równania:
x - 6x > - 4
Oblicz wyrazy podobne:
-5x > -4
Podziel obie strony przez -5 i odwróć znak nierówności:
x < 4/5
Wynik:
x < 4/5