Dane są liczby: -13 do potęgi2, (-3) do potęgi 12, 3 do potęgi 12, -9 do potęgi 11 ,(-9) do potęgi 11 < -9do potęgi6 (-9) do potęgi 6 . które z nich jest równe 27 do potęgi 4

Odpowiedź :

Odpowiedź:

Obliczmy [tex]27^4 = 531441[/tex] i teraz obliczamy podane potęgi

[tex]-13^2 = -169[/tex]

[tex]3^{12} = 531441[/tex]

[tex]-9^{11} = -31381059609[/tex]

[tex](-9)^{11} = 31381059609[/tex]

[tex]-9^6 = -531441[/tex]

[tex](-9)^6 = 531441[/tex]

Czyli [tex]3^{12}[/tex] oraz [tex](-9)^6[/tex] są równe [tex]27^4[/tex]

Szczegółowe wyjaśnienie: