plis na szybko
6. Uprość wyrażenia, a następnie oblicz ich wartości dla podanych wartosct zmienne Ohticz wartośc wyrazenia -2x (3x 4)6x 1)dla 7 2x (3x - 4) + 6x6x16x9 +8x6x2 - 6x2x * Wartość dla 7:2 (7) - 14 a) Oblicz wartość wyrażenia 3a(4- 2a) + 2a(3a-5) dla a = 3. Wartość dla a = 3: b) Oblicz wartość wyrażenia 4p(5 + 3p) - 2p(7 + 6p) dla p= -2 Wartość dla p = -2: e) Oblicz wartość wyrażenia -3m(6m + 5) - 9(-m - 2) dla m = 1. Wartość dla m - 1:​


Odpowiedź :

Odpowiedź:

a)

3a(4-2a)+2a(3a-5) = 12a-6a²+6a²-10a = 2a

a = 3

2a = 2*3 = 6

b)

4p(5+3p)-2p(7+6p) = 20p+12p²-14p-12p² = 6p

p = -2

6p = 6*(-2) = -12

c)

-3m(6m+5)-9(-m-2) = -18m²-15m+9m+18 = -18m²-6m+18

m=1

-18m²-6m+18 = -18-6+18 = -6

Mam nadzieję że pomogłem