Odpowiedź :
Odpowiedź:
4x- 12/4 - 2x - 4/2 = 2x - 3 - 2 = 2x - 5
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
[tex] \frac{4x - 12}{4} - \frac{2x - 4}{2} = \\ =( x - 3 )- (x - 2) = \\ = x - 3 - x + 2 = \\ = - 1[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
1. Dzielisz licznik przez mianownik (dodawanie i odejmowanie nie jest naprzemienne, dlatego należy podzielić wszystkie wartości z licznika przez wartość w mianowniku)
2. Pozbywasz się nawiasów, pamiętając, że (+) i (-) dają (-), a (-) i (-) dają (+)
3. Rozwiązujesz działanie