znajdz kwadrat wielomianu w(×)=×-pierwiastek z 7​

Odpowiedź :

Odpowiedź:

W(x) = x - √7   to    (x - √7)² = x² - 2x√7 + (√7)² = x² - 2x√7 + 7

Szczegółowe wyjaśnienie:

W(x) = x - √7   to    (x - √7)² = x² - 2x√7 + (√7)² = x² - 2x√7 + 7

[(√7)² = √7² = √49 = 7  bo  7² = 49; Skorzystaliśmy ze skróconego wzoru:

(a - b)² = (a - b)(a - b) = a² - ab - ab + b² = a² - 2ab + b²;

taki sam wynik otrzymamy mnożąc nawias przez nawias:

(x - √7)² = (x - √7)(x - √7) = x² - x√7 - x√7 + (√7)² = x² - 2x√7 +(√7)²]