Odpowiedź :
1)
AgOH + NaCl -> AgCl + NaOH - w praktyce to w życiu nie zajdzie ale na potrzeby zadania uznajmy że zajdzie
Pb(OH)2 + Na2SO4 -> PbSO4 + 2NaOH
2 i 3 Ag2S + 2HCl -> 2AgCl + H2S - AgCl które ma być produktem nie jest osadem więc osadu tu nie zrobie
PbS + H2SO4 -> PbSO4 + H2S. kwas nigdy osadem nie jest więc de facto 2 i 3 to to samo
4)Ag2O +2HCl -> 2AgCl + H2O
PbO + H2SO4 -> PbSO4 + H2O
5) 2Ag + Cl2 -> 2AgCl
PbSO4 tak nie otrzymasz
6) AgCl tak też nie otrzymasz
PbO + SO3 -> PbSO4
Odpowiedź:
1)
AgOH + NaCl -> AgCl + NaOH - w praktyce to w życiu nie zajdzie ale na potrzeby zadania uznajmy że zajdzie
Pb(OH)2 + Na2SO4 -> PbSO4 + 2NaOH
2 i 3 Ag2S + 2HCl -> 2AgCl + H2S - AgCl które ma być produktem nie jest osadem więc osadu tu nie zrobie
PbS + H2SO4 -> PbSO4 + H2S. kwas nigdy osadem nie jest więc de facto 2 i 3 to to samo
4)Ag2O +2HCl -> 2AgCl + H2O
PbO + H2SO4 -> PbSO4 + H2O
5) 2Ag + Cl2 -> 2AgCl
PbSO4 tak nie otrzymasz
6) AgCl tak też nie otrzymasz
PbO + SO3 -> PbSO4
Wyjaśnienie: