podkreśl działania, które musisz wykonac jako pierwsze. Następnie wykonaj obliczenia. poprawny wyniki odnajdziesz w tabeli.
1 1/3 *(2 1/4 - 1 1/8)
1/3 * (1/6 + 1/2)
(3 3/8 +1/4) : 1/8



Odpowiedź :

Odpowiedź:

1 1/3 *(2 1/4 - 1 1/8)

. . . . . _________

(1 + 1/3)•(2 + 1/4 - 11/8) = (3/3 + 1/3)•(16/8 + 2/8 - 11/8) =

= (4/3)•(7/8) = 28/24 = 7/6 = 6/6 + 1/6 = 1 + 1/6 = 1i1/6 (jedna cała i 1/6)

1/3 * (1/6 + 1/2)

. . . . ._______

(1/3)•(1/6 + 3/6) = (1/3)•(4/6) = (1/3)•(2/3) = 2/9

(3 3/8 +1/4) : 1/8

_________

(3 + 3/8 + 1/4) : 1/8 = (24/8 + 3/8 + 2/8) : 1/8 =

= (29/8) : 1/8 =                 [liczbę podzielić przez ułamek: To działaniem równoważnym jest pomnożyć tę liczbę przez odwrotność tego ułamka]

= (29/8) : 1/8 = (29/8) • 8/1 = (29/8) • 8 = 29       [8 się skróciły]

Szczegółowe wyjaśnienie:

[dodatkowe kropki . . . . . użyto tylko dlatego, by kreska (podkreślenie) pozostało na swoim miejscu]

1 1/3 *(2 1/4 - 1 1/8)

. . . . . _________

(1 + 1/3)•(2 + 1/4 - 11/8) = (3/3 + 1/3)•(16/8 + 2/8 - 11/8) =

[w drugim nawiasie doprowadzono do wspólnego mianownika  = 8,  to

(2 + 1/4 - 11/8) = (16/8 + 2/8 - 11/8) = (7/8), a dalej ułamek 28/24 skraca się przez  4,  = 7/6]                to

= (4/3)•(7/8) = 28/24 = 7/6 = 6/6 + 1/6 = 1 + 1/6 = 1i1/6 (jedna cała i 1/6)

1/3 * (1/6 + 1/2)

. . . . ._______

(1/3)•(1/6 + 3/6) = (1/3)•(4/6) = (1/3)•(2/3) = 2/9

(3 3/8 +1/4) : 1/8

_________

(3 + 3/8 + 1/4) : 1/8 = (24/8 + 3/8 + 2/8) : 1/8 =

= (29/8) : 1/8 =                 [liczbę podzielić przez ułamek: To działaniem równoważnym jest pomnożyć tę liczbę przez odwrotność tego ułamka]

= (29/8) : 1/8 = (29/8) • 8/1 = (29/8) • 8 = 29       [8 się skróciły]