Dużo PKT...
Dzielenie wyrażeń wymiernych:

Wyznacz dziedzinę i oblicz.

a). [tex]\frac{x}{6-x} : \frac{x^{2} +x}{x^{2} -36}[/tex]

b). [tex]\frac{x^{2} -1}{x^{2} +x} : \frac{x^{2} -2x+1}{x^{2} +1}[/tex]


Odpowiedź :

Odpowiedź:

a)

x/(6-x) : (x²+x)/(x²-36)

założenie:

6-x ≠ 0 ∧ x² - 36 ≠ 0 ∧ x² + x ≠ 0

- x ≠ - 6 ∧ (x - 6)(x + 6) ≠ 0 ∧ x(x + 1) ≠ 0

x ≠ 6 ∧ x ≠ - 6 ∧ x ∧ 0 ∧ x ≠ - 1

D: x ∈ R \ { - 6 , - 1 , 0 , 6 }

x/(6 - x) : (x² + x)/(x² - 36) = x/(6 -x) * (x² -36)/(x² + x) =

= x/(6 - x) * [(x - 6)(x + 6)]/(x² + x) = x/- (x + 6) * [(x - 6)(x + 6)/x² + x)=

= - x * (x + 6)/x(x + 1) = - (x + 6)/(x + 1)

b)

(x² - 1)/(x² + x) : (x² - 2x + 1)/(x² + 1) = (x² - 1)/(x² + x) : (x - 1)²/(x² + 1)

założenie:

x² + x ≠ 0 ∧ x² + 1 ≠ 0 ∧ x - 1 ≠ 0

Ponieważ x² + 1 > 0 dla x ∈ R , więc :

x² + x ≠ 0 ∧ x - 1 ≠ 0

x(x + 1) ≠ 0 ∧ x ≠ 1

x ≠ 0 ∧ x ≠ - 1 ∧ x ≠ 1

(x² - 1)/(x² + x) : (x - 1)²/(x² + 1) = (x² - 1)/(x² + x) * (x² + 1)/(x - 1)² =

= [(x - 1)(x + 1)]/x² + x) * (x² + 1)/(x - 1)² = (x + 1)/(x² + x) * (x² + 1)/(x - 1) =

= (x + 1)(x² + 1)/[(x² + x)(x - 1)] = (x + 1)(x² + 1)/[x(x + 1)(x - 1)] =

= (x² + 1)/[x(x - 1)]

Polecenie "oblicz" wymaga podania liczby, którą należy podstawić za x.

Skoro nic takiego nie podałeś, to rozumiem, że polecenie brzmiało: "Wyznacz dziedzinę i wykonaj działania".

a)

[tex]\dfrac{x}{6-x} : \dfrac{x^{2} +x}{x^{2} -36}[/tex]

D:

 6 - x ≠ 0          ∧        x² - 36 ≠ 0          ∧           x² + x ≠ 0

  - x ≠ -6          ∧     (x - 6)(x + 6) ≠ 0       ∧         x(x + 1) ≠ 0

   x ≠ 6           ∧      x ≠ 6   ∧   x ≠ -6       ∧       x ≠ 0   ∧   x ≠ -1

[tex]\underline{D=\mathbb R\setminus\{-6,-1,\,0,\,6\}}[/tex]

[tex]\dfrac{x}{6-x} : \dfrac{x^{2} +x}{x^{2} -36}=\dfrac{x}{6-x}\cdot\dfrac{x^{2} -36}{x^{2} +x}= \dfrac{x}{6-x}\cdot\dfrac{(x-6)(x+6)}{x(x+1)}=\\\\\\=-\dfrac1{x-6}\cdot\dfrac{(x-6)(x+6)}{x+1}=-\dfrac11\cdot\dfrac{x+6}{x+1}=-\dfrac{x+6}{x+1}[/tex]

b)

[tex]\dfrac{x^{2} -1}{x^{2} +x} : \dfrac{x^{2} -2x+1}{x^{2} +1}[/tex]

D:

  x² + x ≠ 0        ∧      x² + 1 ≠ 0      ∧        x² - 2x + 1 ≠ 0

 x(x + 1) ≠ 0        ∧        x² ≠ -1        ∧           (x - 1)² ≠ 0

x ≠ 0   ∧   x ≠ -1     ∧      x ∈ R         ∧             x ≠ 1

[tex]\underline{D=\mathbb R\setminus\{-1,\,0,\,1\}}[/tex]

[tex]\dfrac{x^2-1}{x^2+x}:\dfrac{x^2-2x+1}{x^2+1}= \dfrac{x^2-1}{x^2+x}\cdot \dfrac{x^2+1}{x^2-2x+1}= \dfrac{(x-1)(x+1)}{x(x+1)}\cdot \dfrac{x^2+1}{(x-1)^2} =\\\\\\= \dfrac{x-1}x\cdot \dfrac{x^2+1}{(x-1)(x-1)} =\dfrac1x\cdot \dfrac{x^2+1}{x-1} = \dfrac{x^2+1}{x^2-x}[/tex]