W wyrażeniu: x^2 - 1 -2x^2 + 7 wstaw nawiasy tak, aby niezależnie od wartości x
otrzymane wyrażenie miało wartość:
a. ujemną; b. dodatnią.


Odpowiedź :

Odpowiedź i szczegółowe wyjaśnienie:

A) WARTOŚC UJEMNA:

[tex]x^2-1-(2x^2+7)=x^2-1-2x^2-7=-x^2-8[/tex]

B) WARTOŚĆ DODATNIA:

[tex]x^2-1-2x^2+7=x^2-(1-2x^2)+7=x^2-1+2x^2+7=3x^2+6[/tex]

Odpowiedź:

x^2 - 1 -2x^2 + 7 = x² - 1 - 2x² + 7       to

a.   x² - 1 - (2x² + 7)  = x² - 1 - 2x² - 7 = - x² - 8 < 0  dla każdej wartości   x

b.   x² - (1 - 2x²) + 7  = x² - 1 + 2x² + 7 = 3x² + 6 > 0  dla każdej wartości  x

Szczegółowe wyjaśnienie:

x^2 - 1 -2x^2 + 7 = x² - 1 - 2x² + 7       to

a.   x² - 1 - (2x² + 7)  = x² - 1 - 2x² - 7 = - x² - 8 < 0  dla każdej wartości  x

b.   x² - (1 - 2x²) + 7  = x² - 1 + 2x² + 7 = 3x² + 6 > 0  dla każdej wartości x