Odpowiedź :
Odpowiedź:
[tex]\frac{11}{18}[/tex]- klasy IV-VIII
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
Zad.1
Niestety nie umiem
Zad. 2
a) [tex]1\frac{1}{5} : \frac{1}{4} + 1\frac{1}{5} * \frac{1}{36} - 1\frac{8}{15} =[/tex]
Najpierw dla ułatwienia zamieniamy ułamki bez całości, czyli:
= [tex]\frac{6}{5} * \frac{4}{1} + \frac{6}{5} * \frac{1}{36} - \frac{23}{15} =[/tex]
Skracamy tam gdzie się da (6 i 36) i mnożymy
= [tex]\frac{24}{5} + \frac{1}{30} - \frac{23}{15}[/tex] =
Teraz sprowadzamy do wspólnego mianownika (to będzie 30):
= [tex]\frac{144}{30} + \frac{1}{30} -\frac{46}{30}[/tex] =
Teraz wystarczy już tylko dodać, potem odjąć
= [tex]\frac{99}{30}[/tex] = [tex]\frac{33}{10}[/tex] = [tex]3\frac{3}{10}[/tex]
b) Ten ułamek można zapisać po prostu jako " : " (dzielenie), ale trzeba pamiętać, że dzielimy przez całe wyrażenie, czyli :
[tex](2\frac{1}{2} * 1\frac{4}{5} ) : (3 - \frac{1}{3} ) =[/tex]
Na górze masz napisane to samo jak w "poleceniu", w pkt. b) (na zdjęciu), tylko że, po prostu inaczej, ale znaczy to samo.
Więc najpierw zrobimy to samo co wcześniej, czyli zamienimy ułamki bez całości:
[tex](\frac{5}{2} * \frac{9}{5}) : ( \frac{3}{1} - \frac{1}{3} ) =[/tex]
I skracamy tam gdzie się da ( 5 i 5). Później od razu dzielenie zamieniamy na mnożenie przez odwrócenie ułamków, czyli zamiast 3 jest [tex]\frac{1}{3}[/tex], a zamiast [tex]\frac{1}{3}[/tex] jest 3.
= [tex](\frac{1}{2} *\frac{9}{1} ) * ( \frac{1}{3} - \frac{3}{1} )[/tex] = [tex]\frac{9}{2} * ( \frac{1}{3} - \frac{3}{1} )[/tex]
I teraz [tex]\frac{9}{2}[/tex] trzeba pomnożyć przez wszystko co jest w nawiasie, czyli najpierw mnożymy przez [tex]\frac{1}{3}[/tex], a potem przez [tex]-\frac{3}{1}[/tex]. I oczywiście tam gdzie się da to skracamy (9 i 3), czyli będzie:
[tex]= \frac{3}{2} -\frac{27}{2}[/tex] = - [tex]\frac{24}{2}[/tex] = -12
Pomimo, że nie ma zad. 1 liczę na naj, ponieważ masz wszystko rozpisane, żeby móc to zrozumieć i się nauczyć czegoś. Jeżeli chodzi o ułamki to tego będziesz mieć jeszcze dużooo, także myślę, że warto