Zad. 4 Zapisz wzór funkcji kwadratowej f(x)=-3x2 -1,5x + 9 w postaci iloczynowej. 2 int Uprzedziale
zad 5
rozwiązać nierówność 4(x-3)2+7x>0​


Odpowiedź :

4. Postać iloczynowa funkcji kwadratowej

[tex]f(x)=a(x-x_1)(x-x_2)[/tex]

Można ją uzyskać poprzez obliczenie delty i miejsc zerowych, ze wzorów podanych niżej.

[tex]f(x)=-3x^2-1,5x+9=-3x^2-\frac{3}{2}x+9[/tex]

[tex]\Delta=b^2-4ac=(-\frac{3}{2})^2-4\cdot(-3)\cdot9=\frac{9}{4}+108=\frac{9+432}{4}=\frac{441}{4}[/tex]

[tex]\sqrt{\Delta}=\frac{\sqrt{441} }{\sqrt{4} }=\frac{21}{2}[/tex]

[tex]x_1=\frac{-b+\sqrt{\Delta} }{2a}=\frac{\frac{3}{2}+\frac{21}{2} }{-6}=\frac{24}{2}\cdot-\frac{1}{6}=-2[/tex]

[tex]x_2=\frac{-b-\sqrt{\Delta} }{2a}=\frac{\frac{3}{2}-\frac{21}{2} }{-6}=\frac{18}{2}\cdot\frac{1}{6}=\frac{3}{2}[/tex]

Postać iloczynowa: [tex]f(x)=-3(x+2)(x-\frac{3}{2})[/tex]

UWAGA: pamiętaj, że w nawiasach w tej postaci zapisujemy miejsca zerowe z przeciwnym znakiem.

5.

Aby rozwiązać tę nierówność, pozbywamy się nawiasu, redukujemy wyrazy podobne oraz stosujemy wyżej podane wzory.

[tex]4(x-3)^2+7x>0[/tex]

[tex]4(x^2-6x+9)+7x>0[/tex]

[tex]4x^2-24x+36+7x>0[/tex]

[tex]4x^2-17x+36>0[/tex]

[tex]\Delta=(-17)^2-4\cdot4\cdot36=289-576<0[/tex]

Rozwiązanie to [tex]x\in R[/tex].

Inaczej, dla każdej liczby rzeczywistej x ta nierówność będzie prawdziwa.