Odpowiedź :
Wzór ogólny dowolnego ciągu arytmetycznego [tex](a_n)[/tex] ma postać
[tex]a_n=a_1+(n-1)r\hspace{10pt}(*)[/tex],
gdzie [tex]a_1[/tex] jest pierwszym wyrazem tego ciągu, zaś [tex]r[/tex] jego różnicą.
a) Połóżmy we wzorze [tex](*)[/tex] wartość [tex]n=4[/tex]. Dostajemy
[tex]a_4=a_1+3r[/tex].
Wstawiając wartości [tex]a_1=4[/tex], [tex]a_4=10[/tex] otrzymujemy równanie liniowe ze zmienną [tex]r[/tex]:
[tex]10=4+3r[/tex].
Dostajemy [tex]3r=10-4=6[/tex], skąd [tex]r=2[/tex]. Wstawiając tę wartość wraz z wartością [tex]a_1[/tex] do wzoru [tex](*)[/tex] uzyskujemy
[tex]a_n=4+(n-1)\cdot2[/tex],
lub po uproszczeniu
[tex]a_n=2n+2[/tex].
b) Połóżmy we wzorze [tex](*)[/tex] wartość [tex]n=6[/tex]. Dostajemy
[tex]a_6=a_1+5r[/tex].
Wstawiając wartości [tex]a_1=-5[/tex], [tex]a_6=20[/tex] otrzymujemy równanie liniowe ze zmienną [tex]r[/tex]:
[tex]20=-5+5r[/tex].
Dostajemy [tex]5r=20+5=25[/tex], skąd [tex]r=5[/tex]. Wstawiając tę wartość wraz z wartością [tex]a_1[/tex] do wzoru [tex](*)[/tex] uzyskujemy
[tex]a_n=-5+(n-1)\cdot5[/tex],
lub po uproszczeniu
[tex]a_n=5n-10[/tex].
Odpowiedź:
Wyznacz wzór ogólny ciagu arytmetycznego
an = a1 + (n-1)d to an = 4 + (n - 1)•2
Szczegółowe wyjaśnienie:
W ciągu arytmetycznym każdy następny wyraz powstaje przez dodanie do wyrazu poprzedniego stałej różnicy d = r, więc napiszemy kilka wyrazów tego ciągu:
a1 = a1
a2 = a1 + d
a3 = a2 + d = a1 + 2d
a4 = a3 + d = a1 + 3d
a5 = a4 + d = a1 + 4d po tych kilku utworzonych wyrazach możemy już
_________________ napisać wzór ogólny ciągu:
an = a1 + (n-1)d
Jeżeli każdy następny wyraz powstaje przez dodanie stałej różnicy d do wyrazu poprzedniego, to różnicę d otrzymamy odejmując od dowolnego wyrazu następnego wyraz poprzedni:
d = a2 - a1 = a3 - a2 = a4 - a3 = a5 - a4 = a6 - a5 ..., = a(n + 1) - an to
d = a(n + 1) - an to a(n + 1) = an + d (wzór rekurencyjny).
gdzie a1, a2, ..., an, a(n+1) oznaczają a ze znaczkiem 1, 2, ..., n, (n +1).
Z danych w zadaniu mamy:
a1 = 4 i a4 = a1 + 3d = 10 to 4 + 3d = 10 to 3d = 10 - 4 = 6
to d = 6/3 = 2
Wzór ogólny wyprowadziliśmy na początku: to
Wyznacz wzór ogólny ciagu arytmetycznego
an = a1 + (n-1)d to an = 4 + (n - 1)•2