Odpowiedź :
Wyrażenie można zapisać w postaci funkcji kwadratowej: f(x) = -3x^2 - 5x + 2
Dla wartści x = 2/3, tak będzie wyglądac funkcja:
f(2/3) = -3(2/3)^2 - 5(2/3) + 2 = -3( 4/9) -10/3 + 2 = -12/9 -30/9 + 2 = -42/9 + 2 = -4 i 6/9 + 2 = -2 i 6/9 = -2 i 2/3 = -2,(6)
Zwyczajnie należy podstawić za "x" liczbę "2/3" i następnie obliczyć.
Dla wartści x = 2/3, tak będzie wyglądac funkcja:
f(2/3) = -3(2/3)^2 - 5(2/3) + 2 = -3( 4/9) -10/3 + 2 = -12/9 -30/9 + 2 = -42/9 + 2 = -4 i 6/9 + 2 = -2 i 6/9 = -2 i 2/3 = -2,(6)
Zwyczajnie należy podstawić za "x" liczbę "2/3" i następnie obliczyć.
Odpowiedź:
[tex]-2\frac{2}{3}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
[tex]-3x^2-5x+2[/tex] dla [tex]x=\frac{2}{3}[/tex]
Więc za x podstawiamy [tex]\frac{2}{3}[/tex]
[tex]-3(\frac{2}{3})^2-5(\frac{2}{3})+2[/tex]
[tex]-3(\frac{4}{9})-\frac{10}{3}+2[/tex]
Widać, że -3 skróci nam się z 9 w mianowniku więc:
[tex]-1(\frac{4}{3})-\frac{10}{3}+2[/tex]
[tex]-\frac{4}{3}-\frac{10}{3}+2\\[/tex]
[tex]-\frac{14}{3}+2[/tex]
Sprowadźmy do wspólnego mianownika. Wspólnym mianownikiem będzie 3.
[tex]-\frac{14}{3}+\frac{6}{3}[/tex]
[tex]-\frac{8}{3}=-2\frac{2}{3}[/tex]