Odpowiedź :
d)
delta= (-6)^2 - 4*5*6= 36- 120
wychodzi delta <0 i z tego wynika brak rozwiazan
e) delta= 5^2 - 4*(-2)*(-3)= 25-24= 1
pierw z delty= 1
x1= -5-1/2*(-2)= -6/-4= 3/2
x2= -5+1/2*(-2)= -4/-4= 1
f) delta= 12^2-4*4*9= 144-72= 72
pierw z delty= 6pierw z 2
x1= -12-6pierw z 2/2*4= -12-6pierw z 2/8 = -6(2+pierw z 2)/8= -3(2+pierw z 2)/4
x2= -12+ 6 pierw z 2/2*4= -3(2- pierw z 2)/4
g) delta= 1^2-4*1*1/2= 1-2
delta wychodzi <0 wiec brak rozwiazan
h) delta (-1/2)^2 - 4*1* (-1/2)= 1/4+ 2= 2 1/4= 9/4
pierw z delty 3/2
x1= 1/2-3/2 / 2*1= -1/2
x2= 1/2+3/2 / 2*1= 2/2= 1
i) delta (-1/3)^2 - 4*1/9*1/4= 1/9- 1/9= 0
delta = 0 wiec mamy jedno miejsce zerowe
x= 1/3+0 / 2*1/4= 1/3 / 1/2= 1/3*2 = 2/3
delta= (-6)^2 - 4*5*6= 36- 120
wychodzi delta <0 i z tego wynika brak rozwiazan
e) delta= 5^2 - 4*(-2)*(-3)= 25-24= 1
pierw z delty= 1
x1= -5-1/2*(-2)= -6/-4= 3/2
x2= -5+1/2*(-2)= -4/-4= 1
f) delta= 12^2-4*4*9= 144-72= 72
pierw z delty= 6pierw z 2
x1= -12-6pierw z 2/2*4= -12-6pierw z 2/8 = -6(2+pierw z 2)/8= -3(2+pierw z 2)/4
x2= -12+ 6 pierw z 2/2*4= -3(2- pierw z 2)/4
g) delta= 1^2-4*1*1/2= 1-2
delta wychodzi <0 wiec brak rozwiazan
h) delta (-1/2)^2 - 4*1* (-1/2)= 1/4+ 2= 2 1/4= 9/4
pierw z delty 3/2
x1= 1/2-3/2 / 2*1= -1/2
x2= 1/2+3/2 / 2*1= 2/2= 1
i) delta (-1/3)^2 - 4*1/9*1/4= 1/9- 1/9= 0
delta = 0 wiec mamy jedno miejsce zerowe
x= 1/3+0 / 2*1/4= 1/3 / 1/2= 1/3*2 = 2/3