Odpowiedź :
Odpowiedź:
a) (x+y)+(x-4)-(5-y)=x+y+x-4-5+y=2x+2y-9
2*2+2*(-3)-9=4-6-9=-11
b) -(2x+y)-(3-x)+(2y-5)=-2x-y-3+x+2y-5=-x+y-8
-2+(-3)-8=-2-3-8=-13
c) (3x-y+1)-(x+y)+(y-x)=3x-y+1-x-y+y-x=x-y+1
2-(-3)+1=2+3+1=6
d) -(2x²-3xy)-(2y-3x²)+(-xy-y)=-2x²+3xy-2y+3x²-xy-y=x²+2xy-3y
2²+2*2*(-3)-3*(-3)=4-12+9=1
Szczegółowe wyjaśnienie:
Przypomnijmy, że opuszczając nawias, przed którym stoi znak odejmowania (minus) należy zmienić na przeciwne znaki wszystkich wyrażeń będących uprzednio w nawiasie.
Mam na dzieję że pomogłem
Daj naj jeśli na to zasłużyłem
Odpowiedź:
x = 2
y = -3
a)
(x + y) + (x - 4) - (5 - y) = x + y + x - 4 - 5 + y = 2x + 2y - 9
b)
-(2x + y) - (3 - x) + (2y - 5) = -2x - y - 3 + x + 2y - 5 = -x + y - 8
c)
(3x - y + 1) - ( x + y) + (y - x) = 3x - y + 1 - x - y + y - x = x - y + 1
d)
-(2x² - 3xy) - (2y - 3x²) + (-xy - y) = -2x² + 3xy - 2y + 3x² - xy - y =
= x² + 2xy - 3y
Tutaj dzialasz na wyrazach podobnych. Dodajesz i odejmujesz wyrazy z jednakowymi literami. Ale uwazaj na znaki.
Jesli masz przed nawiasem znak minus, wszystkie wyrazy w nawiasie zmieniaja znak.
Szczegółowe wyjaśnienie: