Odpowiedź:
1.
a) [tex]36km/h= 36 : 3,6 =10m/s[/tex] - aby zamienić km/h na m/s wystarczy podzielić liczbę przez 3,6
b) [tex]20cm/s = 0,2m/s[/tex] - [tex]1m=100cm[/tex], zatem [tex]1cm/s=0,01m/s[/tex]
c) [tex]54km/h = 54 : 3,6=15m/s[/tex]
2.
a) [tex]5m/s = 5 * 3,6 = 18km/h[/tex] - aby zamienić m/s na km/h wystarczy pomnożyć liczbę przez 3,6
b) [tex]20cm/s= 0,2m/s = 0,2 * 3,6 = 0,72km/h[/tex] - tutaj najłatwiej wpierw zamienić na m/s, a potem tak jak w przykładzie a
c) [tex]0,5m/s=0,5 * 3,6 = 1,8km/h[/tex]
3.
1. P
2. F
3. P
4. F
4.
A (na zdjęciu zaznaczyłem, w którym miejscu można obliczyć)
W razie pytań pisz kom ;)
Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem pytanie i jest dobrze :D
Pozdrowionka i powodzonka :)