Odpowiedź :
Odpowiedź:
przeciwprostokatna:
3 do kwadratu + 4 do kwadratu=x do kwadratu
9+16=x2
25=x2/pierwiastkujemy
x=5-przeciwprostokatna
wysokosc: dzielumy trójkąt na 2 czesci
4 do 2+ 2,5 do 2=x do 2
16+6,25=x2
22,25=x2/pierwiastkujemy
x= pierwiastek z 22,25
Szczegółowe wyjaśnienie:
chyba o to chodzilo
Najpierw trzeba policzyć przeciwprostokatna z pitagorasa
3²+4²=c²
c²=25
c=5
Teraz możemy skorzystać z wzoru na pole trójkąta. pole jest równe połowie iloczynu podstawy I nadającej na nią wysokości. W trójkącie prostokątnym przyprostokątną są bokami i wysokosciami. jeżeli podstawimy za A
li h przyprostokątne, to wynik P powinien wyjść taki sam jeżeli postawimy za A i h przeciwprostokatną C i padającą na bok c wysokość.
P=a×h/2
P=3×4/2=6
6=c×h
h=6/5