1a)
[tex]5xy^2 + 14xy^2 = 19xy^2[/tex]
1b)
[tex]7ab - 13ab = -6ab[/tex]
1c)
[tex]-8abc + \frac{1}{2} abc = -7\frac{1}{2} abc[/tex]
W zadaniu drugim najpierw pozbywamy się nawiasów, a następnie redukujemy co się da:
2a)
[tex](4a + 3) - (2a - 4) = 4a +3 -2a + 4 = 2a + 7[/tex]
Zauważmy, że minus zmienił nam znak przy czwórce.
2b)
[tex]-y + (5-y) -3 = -y + 5 - y - 3 = -2y + 2[/tex]
2c)
[tex](4a - 2) + (4a + 2) = 4a - 2 + 4a + 2 = 8a[/tex]
W zadaniu trzecim najpierw upraszczamy jak tylko możemy:
3a)
[tex]13ax - 6ay + 3ay - 4ax - 11ax + 3xy - 5 = -2ax -3ay + 3xy -5[/tex]
3b) Po skreśleniu redukujących się wyrazów zostaje nam samo -abc
[tex]-a^2b^2c^2 - abc + a^2bc^2 - ab^2c + a^2b^2c^2 + ab^2c - a^2bc^2 = -abc[/tex]
4a) Przenosimy jeden z wyrazów na drugą stronę i okazują się takie same - jest prawdziwe.
[tex]7a^2bc^2 - 7a^2bc^2 = 0 \\7a^2bc^2 = 7a^2bc^2[/tex]
4b)
Równanie nie może być prawdziwe, ponieważ z odejmowania wyrazów nie zrobimy mnożenia.
4c) -6x przenosimy na drugą stronę i mnożymy przez x - jest prawdziwe.
[tex]6x^2 - 6x = x\\6x^2 = 6x * x\\6x^2 = 6x^2[/tex]