Odpowiedź :
[tex]2*(\frac{1}{3} )^{2} + 3*({\frac{1}{2})^{3} = 2* \frac{1}{9} + 3 * \frac{1}{8} = \frac{2}{9}+\frac{3}{8} = \frac{16}{72} + \frac{27}{72} = \frac{43}{72} [/tex]
Najpierw potęguję zatem [tex](\frac{1}{3}) ^{2}=\frac{1^{2}}{3^{2}} = \frac{1}{3*3} =\frac{1}{9} [/tex] i [tex](\frac{1}{2} )^{3}=\frac{1^{3}}{2^{3}}=\frac{1}{2*2*2} = \frac{1}{8} [/tex], potem mnożę: [tex]2 *\frac{1}{9} = \frac{2}{1} *\frac{1}{9} = \frac{2}{9} [/tex] i [tex]3*\frac{1}{8} = \frac{3}{1} *\frac{1}{8} = \frac{3}{8} [/tex], a na końcu dodaję i sprowadzam do wspólnego mianownika (rozszerzam ułamki): [tex]\frac{2}{9} +\frac{3}{8} = \frac{2}{9} *\frac{8}{8} +\frac{3}{8} *\frac{9}{9} = \frac{16}{72} +\frac{27}{72} = \frac{43}{72} [/tex]
Wszystko zrobione z kolejnością działań.
Odpowiedź:
2 * (1/3)² + 3 * (1/2)³ = 2 * 1/9 + 3 * 1/8 = 2/9 + 3/8 = 16/72 + 27/72 = 43/72