Odpowiedź :
Odpowiedź:
Metoda przeciwnych współczynników
[tex]\left \{ {{3x-5y=10} \atop {2x+3x=-3}} \right. \\[/tex]
musimy sprowadzić nasze wyrażenia do przeciwnych współczynników czyli wyprowadzić równanie tak aby wartości np. x były przeciwne (miały tą samą liczbę a inne znaki)
3x-5 y= 10 /*2
2x+3y=-3 /*(-3)
otrzymujemy[tex]\left \{ {{6x-10y=20} \atop {-6x-9y=9}} \right.[/tex]
zatem sumując górę z dołem otrzymujemy
-19 y=29
y= (29):(-19)= - 29/19= [tex]-1\frac{10}{19}[/tex]
następnie podstawiamy to do wzoru
3x-5 y= 10
2x- 5* ([tex]-1\frac{10}{19}[/tex])= 10
2x +[tex]\frac{145}{19}[/tex]=10
2x+7[tex]\frac{12}{19}[/tex] = 10
2x= 10 - 7[tex]\frac{12}{19}[/tex]
2x= 2[tex]\frac{7}{19}[/tex]
x= [tex]\frac{225}{190} = 1\frac{35}{190} = 1,18[/tex]
następnie otrzymaną
Szczegółowe wyjaśnienie:
[tex]\left \{ {{3x-5y=10} \atop {2x+3y=-3}} \right. \\W=3*3 - 2*(-5)=9+10=19\\W_{x}=10*3-(-5*(-3))=30-15=15\\W_{y}=3*(-3)-10*2=-9-20=-29\\\\x=\frac{W_x}{W}=\frac{15}{19} \\y=\frac{W_y}{W} =\frac{-29}{19}[/tex]