Odpowiedź :
Odpowiedź:
an=[tex]\frac{3n+2}{2}[/tex]
a₁=[tex]\frac{3*1+2}{2} =\frac{5}{2} =2\frac{1}{2}[/tex]
a₂=[tex]\frac{3*2+2}{2} =\frac{8}{2} =4[/tex]
a₃=[tex]\frac{3*3+2}{2} =\frac{11}{2} =5\frac{1}{2}[/tex]
r=a₂-a₁=a₃-a₂
r=4-2 1/2=5 1/2 - 4
r=1 1/2 różnica jest stała ,więc jest to cąg arytmetyczny
lub inaczej obliczymy aₙ₊₁
aₙ₊₁=[tex]\frac{3*(n+1)+2}{2} =\frac{3n+3+2}{2} =\frac{3n+5}{2}[/tex]
teraz obliczymy różnicę
r=aₙ₊₁-aₙ
r=[tex]\frac{3n+5}{2} -\frac{3n+2}{2} =\frac{3m+5-3n-2}{2} =\frac{3}{2} =1\frac{1}{2}[/tex]
różnica jest stała, nie zależy od n ,jest to ciąg arytmetyczny
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
an = (3n + 2)/2
a1 = (3 * 1 + 2)/2 = (3 + 2)/2 = 5/2 = 2,5
a2= (3 * 2 + 2)/2 = (6 +2)/2 = 8/2 = 4
a3 = (3 * 3 + 2)/2 = (9 + 2)/2 = 11/2 = 5,5
Korzystam z zależności pomiędzy kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego:
a2 = (a1 + a3)/2
Podstawiam dane do wzoru i sprawdzam czy lewa strona równa się prawej:
L = 4
P = (2,5 + 5,5)/2 = 8/2 = 4
L = P
Odp : ten ciąg jest ciągiem arytmetycznym, ponieważ spełnia podaną wyżej zależność.