Usuń nawiasy i wykonaj redukcję wyrazów podobnych:

a) (2x –7) – (3x - 8) =

b) –(4 –3z) + (–7z + 8y) =

c) (5x + 2) + (7 - 2x) =

d) - (3y –7) – (6 + 4y) =


Odpowiedź :

a) 2x-7-3x+8= -1x+1

b) 4+3z-7z+8y= 4-4z+8y

c) 5x+2+7-2x= 3x+9

d) 3y+7-6-4y= -1y+1

Odpowiedź:

a) 2x - 7 - 3x + 8 = -x + 1 = 1 - x

b) -4 + 3z -7z + 8y = - 4 - 4z + 8y

c) 5x + 2 + 7 - 2x = 3x + 9

d) - 3y + 7 - 6 - 4y = - 7y + 1

[minus przed nawiasem zmienia wszystkie znaki na przeciwne w tym nawiasie przed którym stoi a potem sam znika i nawias też znika. Przy plusie przed nawiasem plus znika, i nawias przed którym stał też, nic się nie zmienia a znaki są takie jak mają liczby w nawiasie.]

Mam nadzieje że pomogłam i liczę na naj :)