Odpowiedź :
Odpowiedź:
1. Zgodnie z wzorami potęg
[tex]a^m : a^n = a^{m-n}[/tex] (wzór na dzielenie potęg o tej samej podstawie)
[tex]a^m \cdot a^n = a^{m+n}[/tex] (Wzór na mnożenie potęg o tej samej podstawie)
a)
[tex]9^8:9^5 \cdot 9^{11} = 9^{8-5} \cdot 9^{11} = 9^3 \cdot 9^{11} = 9^{14}[/tex]
Pokazałem jak to robić, dałem wzory więc spróbuj B i C zrobić samodzielnie. Wierzę, że Ci się uda.
2.
Tutaj stosujemy te same wzory. Kreska ułamkowa oznacza dzielenie, a więc
[tex]\frac{4^{15}}{4^{10}} = 4^{15} : 4^{10} = 4^5[/tex]
Tutaj również myślę, że z B oraz C sobie poradzisz :)
3. No i tutaj również te same wzory zwracając uwagę na kolejności działań i nawiasy.
a) [tex](5^2 \cdot 5^4):5^3 = 5^6 : 5^3 = 5^3 = 125[/tex]
b) Rozwiązując takie przykłady należy wiedzieć już czym jest notacja wykładnicza i zamieniać liczby w takich przykładach na postać notacji.
[tex]100 = 10^2[/tex] A więc otrzymujemy
[tex]10^2 \cdot 10^3 = 10^5[/tex]
Przykład C spróbuj zrobić samodzielnie. Pamiętaj, że liczba podniesiona do ujemnej potęgi daje ułamek (odwrotność liczby) oraz, że [tex]a^0 = 1[/tex]
Jeśli czegoś nie wiesz, nie rozumiesz nie możesz rozwiązać to napisz w komentarzu czy tam wiadomość. Ja staram się wytłumaczyć i pomóc, a nie odwalę całej roboty za Ciebie :)
Szczegółowe wyjaśnienie: