Ciąg geometryczny jest określony wzorem an = - 2 · (-3) n

. Wyznacz wyraz pierwszy i iloraz

q tego ciągu. ​


Odpowiedź :

Odpowiedź:

Wyraz pierwszy tego ciągu jest równy     a1 = - 2•(- 3)^1 =  6,

iloraz tego ciągu   q = - 3

oraz wyraz ogólny tego ciągu wynosi   an = 6•(-3)^(n-1),

gdzie an oznacza a ze znaczkiem n,   a1 oznacza a ze znaczkiem 1,

^(n-1) oznacza podnoszenie do potęgi  (n-1).

Szczegółowe wyjaśnienie:

Jeśli an = - 2•(- 3)^n   to wyraz pierwszy

a1 = - 2•(- 3)^1 = - 2•(- 3) = -2•(- 3) = 6

W ciągu geometrycznym każdy następny wyraz powstaje w wyniku pomnożenia wyrazu poprzedniego przez stały iloraz q, utworzymy kilka wyrazów ciągu:

a1 = a1                             = - 2•(-3)^1    = - 2•(- 3)                   = 6  

a2 = (a1)•q                       = -2•(- 3)²     = - 2•9          = - 18    = 6•(-3)^1  

a3 = (a1)•q•q  = (a1)•q²    = - 2•(- 3)³     = - 2•(- 27)   = 54      = 6•(-3)²  

a4 = (a1)•q²•q = (a1)•q³    = - 2•(- 3)⁴     = - 2•81        = -162   = 6•(-3)³

a5 = (a1)•q³•q = (a1)•q⁴    = - 2•(-3)^5    = -2•(-243)   = 486   = 6•(-3)⁴

........................................................................................................................  

Z powyższej analizy (z powyższych rachunków) wynika, że:

a1 = 6  

a2 = 6•q   = - 18    to q     = - 18/6       = 3 to      q= - 3

a3 = 6•q²  = 54     to q²    = 54/6        = 9 to      q = - 3

a4 = 6•q³  = - 162  to q³    = - 162/6    = - 27 to  q = - 3

a5 = 6•q⁴  = 486   to q⁴     = 486/6     = 81 to     q = - 3  

...................................................................................................................

Ostatecznie, iloraz tego ciągu ciągu   q = - 3

Można również z powyższych analiz zauważyć, że:

dla wyrazu a3, (- 3) było podnoszone do potęgi 2 = (3 - 1),

dla wyrazu a2, (- 3) było podnoszone do potęgi 1 = (2 - 1),

dla wyrazu a4, (- 3) było podnoszone do potęgi 3 = (4 - 1),

dla wyrazu a5, (- 3) było podnoszone do potęgi 4 = (5 - 1),     i ogólnie:

..............................................................................................................

dla wyrazu an, (- 3) jest podnoszone do potęgi        (n - 1)  

Z tąt wynika zależność na wyraz ogólny tego ciągu geometrycznego:

an = 6•(-3)^(n-1)