Rozwiąż równanie x+3/x-2=x-1/x odpowiedź ma być w wielkościach wprost proporcjonalnych szybko!!!
![Rozwiąż Równanie X3x2x1x Odpowiedź Ma Być W Wielkościach Wprost Proporcjonalnych Szybko class=](https://pl-static.z-dn.net/files/d51/57b5f325d335b12eff45a5cbcec6493f.jpg)
Odpowiedź:
Równanie ze zdjęcia mogę inaczej zapisać tak:
x(x+3) = (x-2)(x-1)
Teraz muszę opuścić nawiasy
[tex]x^{2}[/tex] + 3x = [tex]x^{2}[/tex] - x-2x+2
Teraz przenoszę niewiadome na jedną stronę a wiadomo na drugą (pamiętając zmienić znaki)
[tex]x^{2} -x^{2}[/tex] + 3x + x + 2x = 2
Redukuje wyrazy podobne
6x = 2
Obliczam x
6x = 2 /:6
x = [tex]\frac{2}{6}[/tex]
Powinno być dobrze<3
Odpowiedź:
[tex]\huge\boxed{x=\dfrac{1}{3}}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
[tex]\dfrac{x+3}{x-2}=\dfrac{x-1}{x}[/tex]
Jest to równanie w postaci proporcji, które rozwiązujemy mnożąc na krzyż.
Na początku określmy dziedzinę równania.
[tex]D:\\x-2\neq0\ \wedge\ x\neq0\\\\x\neq2\ \wedge\ x\neq0\\\\x\in\mathbb{R}-\{0,\ 2\}[/tex]
Przechodzimy do rozwiązania:
[tex]x(x+3)=(x-2)(x-1)\\\\(x)(x)+(x)(3)=(x)(x)+(x)(-1)+(-2)(x)+(-2)(-1)\\\\x^2+3x=x^2-x-2x+2\qquad|-x^2\\\\3x=-3x+2\qquad|+3x\\\\6x=2\qquad|:6\\\\x=\dfrac{2}{6}\\\\\boxed{x=\dfrac{1}{3}}\in D[/tex]