Odpowiedź :
Odpowiedź:
zad12
a)
a - krawędź podstawy = 2 dm
H - wysokość graniastosłupa = 0,5 m = 5 dm
Pp -pole podstawy = a² = 2² dm² = 4 dm²
Pb -pole boczne = 4aH = 4 * 2 dm * 5 dm = 40 dm²
Pc - pole całkowite = 2 * Pp + Pb = 2 * 4 dm² + 40 dm² = 48 dm²
b)
a - krawędź podstawy = 6 cm
H- wysokość graniastosłupa = 0,8 dm = 8 cm
Pp = a²√3/4 = 6² cm² * √3/4 = 36√3/4 cm² = 9√3 cm²
Pb = 3aH = 3 * 6 cm * 8 cm = 18 cm * 8 cm = 144 cm²
Pc =2 * Pp + Pb = 2 * 9√3 cm² + 144 cm² = 18√3 cm² + 144 cm² = 18(√3 + 8) cm²
c)
a - krawędź podstawy = 4 cm
H - wysokość graniastosłupa = 45 mm = 4,5 cm
Pp = 3a²√3/2 = 3 * 4² cm² * √3/2 = 3 * 16 cm² * √3/2 = 3 * 8 cm² * √3 =24√3 cm²
Pb = 6aH = 6 * 4 cm * 4,5 cm = 108 cm²
Pc = 2 * Pp + Pb = 2 * 24√3 cm² + 108 cm² = 48√3 cm² + 108 cm² =
= 12(4√3 + 9) cm²
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
Graniastosłup prawidłowy to takie którego podstawy są wielokątami foremnymi.
Pole całkowite graniastosłupa to suma pól wszystkich ścian bocznych i podstaw
a.
Podstawą jest czworokąt foremny czyli kwadrat o boku 2dm
pole podstawy to P=a*a=2dm*2dm=4dm²
Ściana boczna to prostokąt więc
pole ściany bocznej to P=a*b=2dm*0,5m=2dm*5dm=10dm²
Pole całkowite to [tex]P_c=2*P_p+4*P_b\\[/tex]
Pc=2*4dm²+4*10dm²=48dm²
b.
podstawą jest trójkąt równoboczny o boku 6cm
pole podstawy to [tex]P=\frac{a^2\sqrt{3} }{4} =\frac{6^2\sqrt{3} }{4} =9\sqrt{3}[/tex]cm²
Ściana boczna to prostokąt więc
pole ściany bocznej to P=a*b=6cm*0,8dm=6cm*8cm=48cm²
Pole całkowite to [tex]P_c=2*P_p+3*P_b\\[/tex]
[tex]P_c=2*9\sqrt{3} cm^2+3*48cm^2=(144+18\sqrt{3})[/tex]cm²
c.
Podstawą jest sześciokąt foremny o boku 4cm
pole podstawy to [tex]P=\frac{3a^2\sqrt{3} }{2} =\frac{3*4^2\sqrt{3} }{2} =24\sqrt{3}[/tex]cm²
Ściana boczna to prostokąt więc
pole ściany bocznej to P=a*b=4cm*45mm=4cm*4,5cm=18cm²
Pole całkowite to [tex]P_c=2*P_p+6*P_b\\[/tex]
[tex]P_c=2*24\sqrt{3} cm^2+6*18cm^2=(108+48\sqrt{3})[/tex]cm²