Odpowiedź i szczegółowe wyjaśnienie:
ZADANIE 1:
[tex]2\sqrt{a}-a^2+a(a-2)=2\sqrt{a}-a^2+a^2-2a=2\sqrt{a}-2a\\\\a=4\\\\2\sqrt{a}-2a=2\sqrt{4}-2\cdot4=2\cdot2-8=4-8=-4[/tex]
ZADANIE 2.
Z treści zadania tworzymy równanie:
[tex]x\ -\ liczba\ Wojtka\\\\\dfrac{6x+6}{6} - 6=66\\\\x+1-6=66\\x-5=66\\\\x=66+5\\\\x=71[/tex]
Sprawdzenie:
1. 71*6 = 426 - pomnożenie pomyślanej liczby przez 6
2. 426+6 = 432 - dodanie 6 do otrzymanego wyniku mnożenia z (1)
3. 432:6 = 72 - podzielenie przez 6 wyniku z (2)
4. 72-6 = 66 - odejmowanie 6 od otrzymanego wyniku z (3)