Odpowiedź :
Odpowiedź:
a)
x1=-2 x2=3
y= a(x-x1)(x-x2)= (x+2)(x-3)= x²-x-6
b=-1 c=-6
b)
x1= 0 x2=4
y= x*(x-4)=x²-4x b=-4 c= 0
c)
x1=-1 x2=3
y=(x+1)(x-3)= x²-2x-3
b=-2 c=-3
Szczegółowe wyjaśnienie:
jesli trójmian przyjmuje np. wartości ujemne, gdy a>0, czyli parabola ma ramiona skierowane w górę, liczby podane w przedziałach sa miejscami zerowymi, pisząc postać iloczynową , nastepnie zamieniajac ja na ogólna odczytujesz b i c
Odpowiedź:
1 b=-1, c= - 6
2 b=-4 c = 0
3 b=-2 c = - 3
Szczegółowe wyjaśnienie:
Wszystkie trzy przykłady robimy tak samo. Trojmian kwadratowy zmienia znak swijej wartosci w miejscach zerowych stad w a mamy miejsca zerowe - 2 i 3, w b 0 i r w c - 1 i 3
Korzystamy z postaci iloczynowej funkcji kwadratowej
Y = a(x - x1)(x - x2)
np. w a
Y =1(x+2)(x-3)=x^2 +2x - 3x - 6 = x^2 - x - 6
Analogicznie dla kolejnych