Odpowiedź :
Odpowiedź:
[tex]a)\\\\x^2+6x+5=0\\\\x^2+5x+x+5=0\\\\x(x+5)+x+5=0\\\\(x+5)(x+1)=0\\\\x+5=0\ \ \ \ \vee\ \ \ \ x+1=0\\\\x=-5\ \ \ \ \ \ \vee\ \ \ \ x=-1\\\\\\b)\\\\x^2+7x=0\\\\x(x+7)=0\\\\x=0\ \ \ \ \vee\ \ \ \ x+7=0\\\\x=0\ \ \ \ \vee\ \ \ \ x=-7\\\\\\c)\\\\x^2-16=0\\\\(x-4)(x+4)=0\\\\x-4=0\ \ \ \ \vee\ \ \ \ x+4=0\\\\x=4\ \ \ \ \ \ \ \ \vee\ \ \ \ x=-4[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
w punkcie a robimy delete (ten trójkąt) podałam na nią wzór
w punkcie b wyciągam przed nawias i podstawiamy obie liczby do 0
w punkcie c przezucamy na drugą stronę i obustronnie pierwiastkujemy