Odpowiedź :
[tex]a_1=m^2+1[/tex]
[tex]a_2=5m-2[/tex]
[tex]a_3=2m^2+m+1[/tex]
Ciąg arytmetyczny
[tex]a_2=\frac{a_1+a_3}{2}[/tex]
[tex]5m-2=\frac{m^2+1+2m^2+m+1}{2}[/tex]
[tex]5m-2=\frac{3m^2+m+2}{2}\ \ \ |\cdot2[/tex]
[tex]3m^2+m+2=10m-4[/tex]
[tex]3m^2+m+2-10m+4=0[/tex]
[tex]3m^2-9m+6=0\ \ \ |:3[/tex]
[tex]m^2-2m+2=0[/tex]
[tex]m^2-2m-m+2=0[/tex]
[tex]m(m-2)-(m-2)=0[/tex]
[tex](m-2)(m-1)=0[/tex]
[tex]m-2=0\ \ \ lub\ \ \ m-1=0[/tex]
[tex]m=2\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ m=1[/tex]
Odpowiedź:
a₁=m²+1
a₂=5m-2
a₃=2m²+m+1
w ciągu arytmetycznym zachodzi równość:
a₂=(a₁+a₃)/2
[tex]5m-2=\frac{m^2+1+2m^2+m+1}{2}[/tex] mnożymy *2
2(5m-2)=3m²+m+2
10m-4=3m²+m+2
-3m²+10m-m-4-2=0
-3m²+9m-6=0 dzielimy przez -3
m²-3m+2=0
Δ=b²-4ac
Δ=3²-4*1*2=9-8=1
√Δ=1
m1=(-b-√Δ)/2a m2=(-b+√Δ)/2a
m1=(3-1)/2 m2=(3+1)/2
m1=1 m2=2
jeśli m=1,obliczymy wyrazy tego ciągu:
a₁=1²+1=2
a₂=5*1-2=3
a₃=2*1²+1+1=4
różnica tego ciągu=2
dla m =2
a₁=2²+1=5
a₂=5*2-2=8
a₃=2*2²+2+1=11
różnica tego ciągu =3
Szczegółowe wyjaśnienie: