Odpowiedź:
[tex]\frac{1}{2} +\frac{1}{3} +\frac{1}{4} =\frac{6}{12} +\frac{4}{12} +\frac{3}{12} =\frac{13}{12}=1\frac{1}{12}[/tex]
[tex]1\frac{2}{5} +3\frac{4}{10} +2\frac{1}{2} =1\frac{4}{10} +3\frac{4}{10} +2\frac{5}{y10}=6\frac{13}{10} =7\frac{3}{10}[/tex]
[tex]3\frac{3}{4}-2\frac{2}{3} +6-3\frac{5}{6}=3\frac{9}{12} -2\frac{8}{12} +6-3\frac{10}{12} =\frac{45}{12}-\frac{32}{12}+\frac{72}{12}-\frac{46}{12}=\frac{39}{12} =\frac{13}{4}=3\frac{1}{4}[/tex]
W ostatnim nie zamknąłeś/aś nawiasu więc nie wiem czy on jest przez pomyłkę czy nie. Napisz i Ci podam ostatnieSzczegółowe wyjaśnienie: