Dane są wyrażenia K = 16 - 5y + x i L = 2x + 3y - 1. Zapisz wyrażenie , które jest równe K+L, L-K, K-Li-L-K. Opuść nawiasy i zredukuj wyrazy podobne.​

Odpowiedź :

Witaj :)

Dane mamy wyrażenia:

[tex]K=16-5y+x\\L=2x+3y-1[/tex]

Obliczamy:

  • K+L

[tex]K+L=16-5y+x+2x+3y-1=15-2y+3x=\boxed{3x-2y+15}[/tex]

  • L-K

[tex]L-K=2x+3y-1-(16-5y+x)=2x+3y-1-16+5y-x=\boxed{x+8y-17}[/tex]

  • K-L

[tex]K-L=16-5y+x-(2x+3y-1)=16-5y+x-2x-3y+1=\boxed{-x-8y+17}[/tex]

  • -L-K

[tex]-L-K=-(2x+3y-1)-(16-5y+x)=-2x-3y+1-16+5y-x=\boxed{-3x-2y-15}[/tex]