Odpowiedź :
Odpowiedź:
1- (x-2) /4 -2/3 = x /*12
12- 3(x-2)- 8= 12x
12-3x+6-8=12x
10= 12x+3x
15x=10
x= 10/15
x= 2/3
Szczegółowe wyjaśnienie:
Zaczynamy od tego co da się zrobić, czyli odejmowanie:
1- ⅔
[tex]1 - \frac{2}{3} - \frac{x - 2}{4} = x[/tex]
[tex] \frac{1}{3} - \frac{x - 2}{4} = x[/tex]
Teraz szukamy co wspólnego ma 3 i 4, żeby się ich pozbyć.
Mnożymy obustronnie przez 12 (najmniejsza wspólna wielokrotność)
[tex]12 \times \frac{1}{3} - 12 \times \frac{x - 2}{4} = 12x[/tex]
12 i 3 się skraca i 12 i 4 się skraca
[tex]4\times 1 - 3 \times ( x - 2) = 12x[/tex]
[tex]4 - 3x + 6 = 12x \\ 10 - 3x = 12x[/tex]
Przenosimy -3x na drugą stronę znaku =, pamiętając, że "zmiana strony, zmiana znaku"
10= 12x +3x
10= 15x
Chcąc uzyskać sam x, wiedząc, że mamy 15 * x stosujemy działanie przeciwne i dzielimy obustronnie przez 15.
10/15 = x
x = ⅔