Odpowiedź :
Odpowiedź:
W(2,-12)
Szczegółowe wyjaśnienie:
3(x² - 4x) = 3(x² - 2*2*x + 4 - 4) = 3(x-2)² - 12 Jest to postać kanoniczna: a(x-p) + q
p = 2 q = - 12
Odpowiedź:
W(2,-12)
Szczegółowe wyjaśnienie:
W twoim równaniu a=3 b=-12 a c=0 bo wzór ogólny takiej funkcji przedstawia się f=ax^2+bx+c jak widać u Ciebie nie ma tego c wcale co jest równoznaczne z tym że wynosi ono 0
teraz mając tą wiedzę stosujesz wzory na p i q oczywiście najpierw musisz jeszcze wyliczyć deltę:
Δ=[tex]b^{2} -4*a*c[/tex]=144-0=144
[tex]p=\frac{-b}{a}=\frac{12}{6}=2 \\\\\\q=\frac{-delta}{4a} =\frac{-144}{12} =-12[/tex]
q możemy wyznaczyć też z prostej zależności q=f(p)
a więc znając p podstawiamy
[tex]f=3*2^{2} -12*2=12-24=-12[/tex]