Odpowiedź i szczegółowe wyjaśnienie:
x - cena bazowa towaru
x+10%x = x(1+10%)=x(1+0,1)=1,1x - cena towaru po podwyżce 10%
1,1x+20%*1,1x = 1,1x(1+20%)=1,1x+(1+0,2)=1,1x*1,2=1,32x - cena towaru po podwyżce o 20%
I teraz porównujemy cenę po dwukrotnej podwyżce do ceny bazowej:
x - cena bazowa
1,32x - cena po dwukrotnej podwyżce.
Jak widzimy, różnica pomiędzy tymi cenami wynosi:
[tex]1,32x-x=0,32 = 32\%[/tex]
O tyle procent należy podnieść jednorazowo cenę bazową, aby wartość towaru byłą taka sama jak po dwukrotnej podwyżce.