DAJE NAJ!
(Zgłaszam osoby piszące losowo)
![DAJE NAJ Zgłaszam Osoby Piszące Losowo class=](https://pl-static.z-dn.net/files/d4c/47a4cc7468fedcb63d3398236ef945e2.png)
Odpowiedź:
5/6x-1=6+2x
5/6*(-6)-1=6+2*(-6)
-5-1=6-12
-6=-6
Odpowiedź:
5/6x -1= 6 +2x
5/6 *(-6) -1 = 6 + 2*(-6)
5 *(-1) -1= 6-12
-5-1 = - 6
Liczba -6 spełnia to równanie.
********************************************
2x+7 = - x +1
2*(-6) +7= - (-6)+1
-12+7≠7
-5 ≠7
Liczba - 6 nie spełnia tego równania
***************************************************
1/3 ( 2x+3 )= x+9
2/3 *(-6) +1= -6+9
-12/3 +1 =3
-4+1 ≠3
-3≠ 3
Liczba - 6 nie spełnia tego równania.
****************************************************
1/4 ( x+2) = -x -5
1/4 ( -6 +2)= - (-6)-5
-6/4 + 2/4 = 6-5
-4/4 ≠ 1
-1≠ 1
Liczba - 6 nie spełnia tego równania.
Szczegółowe wyjaśnienie: