Odpowiedź :
Odpowiedź:
31.
Rozwiążmy równanie (sposób 1):
x³+1=1+4x
x³- 4x=0
x(x²-4)= 0
Zatem:
x=0
x²-4=0
x²=4
x=2 u x=-2
Sposób 2 - po prostu za x podstawiamy -2:
x³+1=1+4x
(-2)³+1=1+4(-2)
-8+1= 1+(-8)
-7=-7
Zatem A. tak, ponieważ 3. dla x= -2 lewa strona równania jest równa prawej
Zad 32
3kubki = 12 talerzy /:3
1 kubek = 4 talerze /:4
0,25 kubka (25%) = 1 talerz
Jeden kubek waży tyle samo co 4 talerze.
Masa talerze stanowi 25% masy kubka
33.
[tex]\frac{4+2}{3} +8= 3*2 + ?\\\frac{6}{3} +8=6+?\\2+8=6+?\\10=6+?\\10-6=?\\?=4[/tex]
Rozwiązaniem musi być 2 (dla x=2 P=L)
Więc w kwadraciku musi być liczba 4
34.
Odczytujemy z osi:
a=3
b=7
c=10
ax+b=c
3x+7=10
3x=3
x=1
Suma
a+b+c+x= 3+7+10+1=21
35.
Musimy rozwiązać równania:
2x-4=3x-2
2x-3x= -2+4
-x=2
x= -2
[tex]\frac{1}{3} x[/tex] +6=7
[tex]\frac{1}{3} x[/tex] = 7-6
[tex]\frac{1}{3} x[/tex] = 1 /×3
x=3
x=2(x-4)+3
x=2x-8+3
x-2x+ -8+3
-x= -5
x=5
Z rozwiązań mamy -2,3,5
-2+5=3
c.k.d.