Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
a - długość boku trójkąta równobocznego, wtedy:
wysokość trójkąta równobocznego: [tex]h=\dfrac{a\sqrt3}2[/tex]
bok jest o 3 dłuższy od wysokości, czyli:
a = h + 3
[tex]a=\dfrac{a\sqrt3}2+3\qquad/\cdot2\\\\2a=a\sqrt3+6\\\\2a-a\sqrt3=6\\\\a(2-\sqrt3)=6\qquad/\cdot(2+\sqrt3)\\\\a(4-3)=6(2+\sqrt3)\\\\a=6(2+\sqrt3)[/tex]
Pole trójkąta równobocznego to: [tex]P=\dfrac{a^2\sqrt3}4[/tex]
Zatem:
[tex]P=\dfrac{[6(2+\sqrt3)]^2\sqrt3}4=\dfrac{36(2+\sqrt3)^2\sqrt3}4=9(4+4\sqrt3+3)\sqrt3\\\\P=9(7+4\sqrt3)\sqrt3=9(7\sqrt3+12)[/tex]