Prosze rozpiszcie mi to ,bo ja przy koncu sie gubię:( na jutro potrzebuje.​

Prosze Rozpiszcie Mi To Bo Ja Przy Koncu Sie Gubię Na Jutro Potrzebuje class=

Odpowiedź :

Cześć!

e)

[tex]x^2-10x+16=0\\\\a=1, \ b=-10, \ c=16\\\\\Delta=(-10)^2-4\cdot1\cdot16=100-64=36\\\\\sqrt{\Delta}=\sqrt{36}=6\\\\x_1=\frac{-(-10)-6}{2\cdot1}=\frac{10-6}{2}=\frac{4}{2}=2\\\\x_2=\frac{-(-10)+6}{2\cdot1}=\frac{10+6}{2}=\frac{16}{2}=8[/tex]

f)

[tex]x^2+4x-12=0\\\\a=1, \ b=4, \ c=-12\\\\\Delta=4^2-4\cdot1\cdot(-12)=16+48=64\\\\\sqrt{\Delta}=\sqrt{64}=8\\\\x_1=\frac{-4-8}{2\cdot1}=\frac{-12}{2}=-6\\\\x_2=\frac{-4+8}{2\cdot1}=\frac{4}{2}=2[/tex]

g)

[tex]x^2-2x-15=0\\\\a=1, \ b=-2, \ c=-15\\\\\Delta=(-2)^2-4\cdot1\cdot(-15)=4+60=64\\\\\sqrt{\Delta}=\sqrt{64}=8\\\\x_1=\frac{-(-2)-8}{2\cdot1}=\frac{2-8}{2}=\frac{-6}{2}=-3\\\\x_2=\frac{-(-2)+8}{2\cdot1}=\frac{2+8}{2}=\frac{10}{2}=5[/tex]

h)

[tex]x^2-12=x\\\\x^2-x-12=0\\\\a=1, \ b=-1, \ c=-12\\\\\Delta=(-1)^2-4\cdot1\cdot(-12)=1+48=49\\\\\sqrt{\Delta}=\sqrt{49}=7\\\\x_1=\frac{-(-1)-7}{2\cdot1}=\frac{1-7}{2}=\frac{-6}{2}=-3\\\\x_2=\frac{-(-1)+7}{2\cdot1}=\frac{1+7}{2}=\frac{8}{2}=4[/tex]

Wykorzystane wzory

[tex]y=ax^2+bx+c\\\\\Delta=b^2-4ac\\\\x_1=\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a}, \ x_2=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}[/tex]

Hej!

Juz spiesze z wytlumaczeniem.

Postac ogolna funkcji kwadratowej ma postac:

[tex]ax^2+bx+c=0[/tex]

W rownaniach kwadratowych chodzi o to, by znalezc miejsca zerowe funkcji (miejsca przeciecia wykresu funkcji z osia X).

Funkcja kwadratowa istnieje dla Δ (Delta) ≥ 0

Delte obliczamy ze wzoru

[tex]\Delta = b^2-4ac[/tex] (wspolczynniki a, b, c wyciagamy ze wzoru ogolnego funkcji)

Jezeli [tex]\Delta = 0[/tex], miejsce zerowe obliczamy ze wzoru

[tex]x_0=\frac{-b}{2a}[/tex]

Oznacza to, ze funkcja przecina os X tylko w jednym miejscu (wierzcholek funkcji jest miejscem zerowym, wykres funkcji styka sie z osia X)

Jezeli [tex]\Delta>0[/tex], istnieja dwa miejsca zerowe i obliczamy je za pomoca wzorow:

[tex]x_1=\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a}\\x_2=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}[/tex]

Teraz obliczamy przyklady :)

e)

[tex]x^2-10x+16=0\\\text{Obliczamy delte}\\a = 1\\b = -10\\c = 16\\\Delta=b^2-4ac\\\Delta=(-10)^2-4*1*16\\\Delta=100-64\\\Delta=36\\\Delta > 0 - \text{ dwa miejsca zerowe}\\x_1=\frac{-(-10)-\sqrt{36}}{2*1}=\frac{10-6}2=\frac42=2\\x_2=\frac{-(-10)+\sqrt{36}}{2*1}=\frac{10+6}2=\frac{16}2=8[/tex]

f)

[tex]x^2+4x-12=0\\a=1\\b=4\\c=-12\\\Delta=4^2-4*1*(-12)\\\Delta=16-(-48)\\\Delta=16+48\\\Delta=64\\\Delta > 0 - \text{ dwa miejsca zerowe}\\x_1=\frac{-4-\sqrt{64}}{2*1}=\frac{-4-8}2=\frac{-12}2=-6\\x_2=\frac{-4+\sqrt{64}}{2*1}=\frac{-4+8}{2}=\frac42=2[/tex]

g)

[tex]x^2-2x-15=0\\a=1\\b=-2\\c=-15\\\Delta=(-2)^2-4*1*(-15)\\\Delta=4-(-60)\\\Delta=4+60\\\Delta=64\\\Delta>0 - \text{ dwa miejsca zerowe}\\x_1=\frac{-(-2)-\sqrt{64}}{2*1}=\frac{2-8}2=\frac{-6}2=-3\\x_2=\frac{-(-2)+\sqrt{64}}{2*1}=\frac{2+8}2=\frac{10}2=5[/tex]

h)

W tym przykladzie trzeba przeksztalcic zapis do postaci ogolnej

[tex]x^2-12=x /-x\\x^2-x-12=0\\a=1\\b=-1\\c=-12\\\Delta=(-1)^2-4*1*(-12)\\\Delta=1-(-48)\\\Delta=1+48\\\Delta=49\\\Delta > 0 - \text{ dwa miejsca zerowe}\\x_1=\frac{-(-1)-\sqrt{49}}{2*1}=\frac{1-7}{2}=\frac{-6}2=-3\\x_2=\frac{-(-1)+\sqrt{49}}{2*1}=\frac{1+7}2=\frac82=4[/tex]

Mam nadzieje ze pomoglam :)