Odpowiedź :
Odpowiedź:
a=(6-2):(1+1)=4:2=2
y=ax+b
y=2x+b
podstawiam współrzedne punktu A
2=2(-1)+b
2=-2+b
b=4
y=2x+4
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
y=2x+4
Szczegółowe wyjaśnienie:
Na odcinku osi X od -1 do 1, a to są dwie jednostki X, wartość Y wzrosła o 4. Czyli z każdą jednostką X wartość Y rośnie o 2. Stąd mamy tę dwójkę w równaniu.
Teraz wyraz wolny (ta liczba na końcu wzoru). Przy X równym -1 samo 2X to -2, a tymczasem Y w tym miejscu wynosi 2, czyli o 4 więcej. Tę różnicę musi zapewnić właśnie wyraz wolny.
Sprawdźmy:
dla X=-1 2X+4=-2+4=2 , OK,
dla X=1 2X+4=2+4=6, też OK.