3. (1/2 + 1/3)^2 ... (1/2)^2 + (1/3)^2
Trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika:
1/2 + 1/3 = 3/6 + 2/6 = 5/6
Potem wynik jest do potęgi drugiej:
(5/6)^2 = 5/6 × 5/6 = 25/36
W liczbach po drugiej stronie najpierw trzeba obliczyć z osobna:
(1/2)^2 = 1/2 × 1/2 = 1/4
(1/3)^2 = 1/3 × 1/3 = 1/9
Teraz trzeba dodać liczby po prawej stronie i sprowadzić do wspólnego mianownika:
1/4 + 1/9 = 9/36 + 4/36 = 13/36
Na końcu porównujemy ze sobą liczby:
25/36 > 13/36
4. Potęgę 5^3 można zapisać w postaci:
C, ponieważ potęgi oblicza się tak:
Jak jest np 3^2 to mnożymy liczbę 3 przez siebie tyle razy ile pokazuje potęga, czyli 5^3 to będzie 5 × 5 × 5