Odpowiedź:
[tex]f_1(x)=-(x-4)^2\\v = [4; 0]\\\\f_2(x)=-x^2+3\\v=[0; 3]\\\\f_3(x)=-(x-4)^2+3\\v=[4; 3][/tex]
Rysunek w zalacznikach:
Niebieska funkcja: [tex]f(x)=-x^2[/tex]
Różowa funkcja: [tex]f_1(x)=-(x-4)^2[/tex]
Brązowa funkcja: [tex]f_2(x)=-x^2+3[/tex]
Pomarańczowa funkcja: [tex]f_3(x)=-(x-4)^2+3[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
[tex]g(x) = f(x-p)^2+q\\v = [p; q][/tex]
Dla p>0 - przesuniecie o p jednostek w prawo
Dla p<0 - przesuniecie o p jednostek w lew
Dla q>0 - przesuniecie o q jednostek w gore
Dla q<0 - przesuniecie o q jednostek w dol