Średnia prędkość jednego rowerzystę jest o 6 km/h większa od prędkości drugiego rowerzysty. Gdy jeden z nich przyjechał 120 km drugi w tym samym czasie przebył drogę 45 km dłuższa. oblicz średnie prędkości obu rowerzystów.

Odpowiedź :

Odpowiedź:

x - średnia prędkość 1 rowerzysty

x + 6 - średnia prędkość 2 rowerzysty

120 - trasa przejechana przez 1 rowerzystę

120 + 45 = 165 - trasa przejechana przez 2 rowerzystę

x / 120 = (x + 6) / 165

165x = 120 * (x + 6)

165x = 120x + 720

165x - 120x = 720

45x = 720 /: 45

x = 16

średnia prędkość 1 rowerzysty wynosi 16 km/h

średnia prędkość 2 rowerzysty wynosi 22 km/h ( 16 + 6)

Szczegółowe wyjaśnienie: