Odpowiedź:
A=(-3,-4) B=(1,-6)
Długość odcinka AB = [tex]\sqrt{(xB-xA)^{2}+(yB-yA)^{2} } = \sqrt{{(1+3)^{2}+(-6+4)^{2}}}=\sqrt{16+4}=\sqrt{20}=2\sqrt{5}[/tex]
a)
[tex]5=\sqrt{25}\\\sqrt{20}<\sqrt{25}\\PRAWDA[/tex]
b)
Środek odcinka AB, a jednocześnie Środek okręgu (oznaczmy punkt jako O) =
O=[tex](\frac{xA+xB}{2};\frac{yA+yB}{2})=(\frac{-3+1}{2};\frac{-4-6}{2})=(-1;-5)[/tex]
x<0 i y<0 czyli punkt leży w III ćwiartce układu współrzędnych
FAŁSZ
c)
O= (-1,-5)
S= (0,0)
odłegłość między punktami jest równa długości odcinka OS =
[tex]\sqrt{(-1)^2+(-5)^2}=\sqrt{26}\\\sqrt{26}>\sqrt{25}\\\sqrt{26}>5\\[/tex]
odległość ta jest większa od 5
FAŁSZ
mam nadzieję, że pomogłem:)
Szczegółowe wyjaśnienie: