Wykonaj poniższe polecenia

Wykonaj Poniższe Polecenia class=

Odpowiedź :

Odpowiedź:

a) [tex]f(x) = \frac{e^{x} }{x}[/tex]

b) funkcja rośnie dla  x ∈ < 1, ∞ ) ,  funkcja maleje x ∈( - ∞, 0) u ( 0 , 1 >

c) funkcja posiada minimum  [tex]fmin(1) = \frac{e^{1} }{1} = e[/tex]

d) druga pochodna  [tex]f''(x) =[/tex] [tex]\frac{ex^{2}-2e^{x}x^{} +2e^{x} }{x^{3} }[/tex]

Szczegółowe wyjaśnienie:

[tex]f(x) = \frac{e^{x} }{x}[/tex]                [tex]D_{f}[/tex] ∈ R  -  {0}

a) obliczam pochodną

[tex]f'(x) = \frac{e^{x}*x-e^{x} }{x^{2} }[/tex]          [tex]D_{f' }[/tex]  ∈  R  - {0}

b) przedziały monotoniczności

f' (x) > 0 wtedy funkcja rośnie       [tex]\frac{e^{x}*x-e^{x} }{x^{2} }>0[/tex]  /* [tex]x^{2}[/tex]

                                                      [tex]e^{x}*x-e^{x} >0[/tex]

                                                      [tex]e^{x}*(x-1)>0[/tex]

                                                      [tex]e^{x}>0[/tex]  (zawsze spełnione) więc x - 1 > 0

                                                                                                  x > 1  ,  x ∈ < 1, ∞ )                      

f' (x) < 0 wtedy funkcja maleje       [tex]\frac{e^{x}*x-e^{x} }{x^{2} }<0[/tex]  /* [tex]x^{2}[/tex]

                                                      [tex]e^{x}*x-e^{x} <0[/tex]

                                                      [tex]e^{x}*(x-1)<0[/tex]

                                                      [tex]e^{x}>0[/tex]  (zawsze spełnione) więc x - 1 < 0

                                                                                                           x < 1

                                                                                        x ∈( - ∞, 0) u ( 0 , 1>

c) extrema funkcji

                             [tex]\frac{e^{x}*x-e^{x} }{x^{2} }=0[/tex]  /* [tex]x^{2}[/tex]

                              [tex]e^{x}*x-e^{x} =0[/tex]

                              [tex]e^{x}*(x-1)=0[/tex]

                              [tex]e^{x}>0[/tex]  (zawsze spełnione) więc x - 1 = 0

                                                                                   x = 1

[tex]fmin(1) = \frac{e^{1} }{1} = e[/tex]

d) obliczam drugą pochodną

[tex]f''(x) =\frac{(e^{x}*x*1 +e^{x} -e^{x} )*x^{2}-( e^{x}*x-e^{x}) }{x^{4} }[/tex] = [tex]\frac{ex^{3}-2e^{x}x^{2} +2xe^{x} }{x^{4} }[/tex] =  [tex]\frac{ex^{2}-2e^{x}x^{} +2e^{x} }{x^{3} }[/tex]